onsdag 30 juni 2010

The Garden

There is this garden
in the corner
of her mind -
where all is forgiven
and
the lost
in stillness
lie
*
© Fredrik Wolf

fredag 25 juni 2010

The man with the blue guitar av Wallace Stevens


Första strofen av 33 i Stevens uppfriskande diktsvit från 1937. Om konstens villkor - att spela ohörda toner, skriva osedda tecken och skissa det oskönjbara i tillvarons trasselsudd.

Vem är mannen med den blå gitarren? Varför blå gitarr och inte blåstångsbrun? Vilken typ av musik lirar denne figur? Facit finns någonstans, det känner jag på mig. De kontrasterande färgerna i inledningsraderna blått och grönt. Den blå lite låga känslan juxtapositionerad med vitalitetens gröna. Men han spelar inte som man skall göra - vad är då det? Och vem eller vilka bestämmer vad musikern och konstnären skall spela?



The man bent over his guitar

A shearsman of sort. The day was green.



They said "You have a blue guitar,

you do not play things as they are."



The man replied: "Things as they are

are changed upon the blue guitar."



And they said then: "But play, you must,

A tune beyond us, yet ourselves,



A tune upon the blue guitar

Of things exactly as they are."



Wallace Stevens 1879-1955

_______________________________

Fredrik W.

Egyptiska Salwa Bakr om könens frigörelse

I novellen "The Sorrows of Desdemona" ur samlingen The Wiles of Men (1992, eng övers Denys Johnson-Davies) pendlar unga Munas tankevärld mellan den fritänkande lärarinnan Mrs Inayat och det fängelseliknande hemmet. Ett hem där modern skäller och hunsar och fadern slår om inte dottern rättar sig i ledet. Mrs Inayat visar att en annan väg, ett annat liv är möjligt om man - vadå? Vilka reella möjligheter finns för denna unga flicka i ett patriarkalt samhälle där kvinnor och flickor många gånger betraktas som lägre stående varelser? Som i följande passage där Bakr beskriver hur Munas mamma passar upp på maken:

"while her mother followed after him like a dog following its master."

Egyptiska författarinnan Salwa Bakr (f 1949) intresserar sig för könens emancipation. Hennes noveller cirkulerar kring kvinnoförtryck och de könsroller kulturen, media, oförstånd genom brist på adekvat utbildning och marknadskrafter skapar. Kvinnan skall var den uppassande och mannens önskan är lag. Unga flickor kan drömma om andra former av liv och försöka sträva efter det. Men motståndet är hårt och vartifrån skall uppmuntran och förstärkning komma? Bakr är övertygad om att litteraturen kan frigöra både kvinnan och mannen från sina hämmande könsroller. Denna novellsamling är sannerligen ett väsentligt bidrag till den processen.

Fredrik W.

Sommar av Sara Lundberg

För de allra minsta, de som är något större och håller på att lära sig orden eller varför inte bara njuta av det uttrycksfulla måleriet. Sommar av Sara Lundberg är en pekbok med tvåordsmeningar som man vill återvända till gång på gång. Bilderna bjuder på en färgprakt som fångar sommarens många och spretiga nyanser. Att avgöra vilken ålder läsarna av boken bör ha är en vansklig sak. Läsning och upplevelse av litteratur är så individuell så att åldersindela blir en nästintill omöjlig konst. Lundbergs bok kan vuxna tycka om på grund av sitt enastående måleri eller annan anledning. Kanske kan det bli en vandring längs minnenas allé tillbaka till den egna barndomens sommarlandskap. Läs, titta, undra och gå på upptäcktsfärd tillsammans med barnen i Lundbergs detaljrika bildskapande.
Fredrik W.

måndag 21 juni 2010

Eraser

She burnt all the papers
my face too
Hid the children
said they don’t need you
Then scarred my three letter name
with hidden knives
and dream-ridden snakes
torn from the roof
of my head
*
© Fredrik Wolf

When you get famous

When you get famous
don’t forget to send
those
letters
one each
Christmas
as your snow
melts
my burning
storm
*
© Fredrik Wolf

söndag 20 juni 2010

Per Gunnar Evander roman förbryllar

Avslutar i dagarna Per Gunnar Evanders självbiografiska roman speglade jag I min ungdom speglade jag mig ofta (2005). Lättläst med ett vackert ömsom omständligt språk skapar Evander eleganta formuleringar. Bokens innehåll är dessvärre magrare, kanske är det så eller så är min förmåga inte tillräcklig för att upptäcka det storslagna i boken som nominerades till Augustpriset 2005.
En stor dos självömkan finner man mellan raderna. En del gråt och misslyckade kärleksrelationer och mycket självupptagenhet. Är jag månne orättvis och missar något av värde - säkerligen. Vid varje läsning upptäcker man okända spår och andra vägar att söka sig fram mot ny förståelse och insikt. Men tyvärr så lockar inte romanen till en andra läsning. Kanske är det just det jag borde - ge den ännu en chans - allt i litteraturvetenskapens namn. För att utvinna existentiella klarheter och annat behövligt tankegods. Snälla läsare och följare, tala om för mig hur ni brukar göra med dylika texter ni möter på er väg.

I vilket fall som helst, så gillade jag grannen Eskil som symboliserade en annan del av verkligheten jämte den evanderska eller vem det nu var som var huvudperson/berättarjag. Var det verkligen Evander själv? Jag undrar det. Vem är det egentligen? Finns Evander mellan dessa pärmar.
F.

måndag 7 juni 2010

Mitt sorgsna ansikte av Heinrich Böll

I novellen "Mitt sorgsna ansikte", ur samlingen När kriget var slut och andra berättelser (1973, orig publ 1949) möter vi en man som hamnade i fängelse för att han lett vid fel tillfälle då statschefen just avlidit och allmän sorg var utlyst. Han arresteras och förs bort. Den starka staten misshandlar urskillningslöst medborgare fysiskt och psykist. Paralleller till vår tid är inte svåra att finna. In i minsta detalj kontrolleras folket och uppgivenheten och den absurda Kafkaliknande stämningen är kvävande. Rädslan finns där varje dag och begränsar starkt människors livsrum och rörelsefrihet. En obehaglig och gripande läsning!
1972 mottog Böll nobelpriset i litteratur. Motiveringen löd: "for his writing which through its combination of a broad perspective on his time and a sensitive skill in characterization has contributed to a renewal of German literature."
F.

söndag 6 juni 2010

Fransk njutning

I ropet franska författaren Anna Gavalda bakom succéer som Tillsammans är man mindre ensam och Lyckan är en sällsam fågel bjuder här på en till synes enkel historia om en relation som kraschat. Man har lämnat hustru och två barn för ny kvinna. Inget nytt med den storyn kan man tycka. Här far dock bedragna hustrun med de två barnen till lantställe med svärfadern och deras dittills konstlade relation tar en annan vändning. Saker och ting vrids och hamnar i ett annat ljus.
Om modet att lämna slockande relationer. Vem är det synd om - om någon nödvändigtvis måste axla just den rollen? Vilka faktorer får människor att stanna kvar trots en uppenbar och smärtsam kärleksbrist? Frågorna som boken ställer är många men svaren betydligt färre vilket är tur för läsaren som lämnas mer utrymme för sin tolkning.
F.

En liten bok om dyslexi

Martin Ingvar, hjärnforskare, läkare debattör med mera har skrivit en "liten" stor bok om dylexi eller ordblindhet som det förr benämndes. Trots bokens ringa omfång på under 200 sidor rymmer den många intressanta och tänkvärda uppslag om ett allvaligt problem i den svenska skolan som skapar lidande under skolår och även senare i livet. Ingvar är kritisk till bristen på kunskap om dyslexi inom lärarutildning och skola. Har borde göras insatser, anser han. Flera lyckade och evidensbara (vetenskapligt bevisade och fungerade) metoder för läsinlärning tas upp såsom Bornhomsmodellen och Rydaholsmodellen.

En högst läsvärd introduktion till fenomenet dyslexi. All heder till Ingvar för hans bidrag till att bringa reda i ett i hög grad förbisett problemområde.
F.

Kriminellt i P1


I Kulturradions Biblioteket startade den 24 maj en serie om kriminallitteratur med Anna Tullberg vid rodret. Något av innehållet: intervju med välkände amerikanen James Ellroy, att skriva i par eller vad utgör en bra deckare. Surfa in och lyssna i efterhand!
F.

tisdag 1 juni 2010

Der Vorleser


Högläsaren eller Der Vorleser utkom på sitt originalspråk tyska 1995, sv översättning 1997. Om unge Michael som möter den flera år äldre Hanna, de inleder en intensiv kärleksrelation som med tiden fördjupas. Boken handlar om smått tabubelagda ämnen som begynnande sexuell upptäckarlust, attraktion över åldergränser och hur arvet efter andra världskriget förmörkade människors liv i Tyskland under 1960-talet.
Berättelsen ställer flera problem i fokus som exempelvis kretsar kring skuld, otillåten kärlek och vilken betydelse litteraturen kan ha för människor i trångmål.
A good read!
F.

Prata och/eller samtala om böcker

I På tal om böcker. Om bokprat och boksamtal i skola och bibliotek (2005 BTJ Förlag) möter vi femton verksamma bokpratare. De delar med sig av sina tankar kring samtal om litteratur, bjuder på konkreta tips och råd. Boken vänder sig till cirkelledare, lärare och andra litteraturfrälsta som på ett eller annat sätt vill dela med sig av sina läsupplevelser.

Intressant att notera är att bland de femton skribenterna finns blott en man? Vad förtäljer den siffran om könsfördelningen inom olika läsarverksamhetsområden?
F.

Försök om litteraur

Fyra författare, kritiker, litteraturvetare skriver om det som fångar deras intresse i litteraturen. Försök om litteratur utkom 1998 och har således några år på nacken. I vilken utsträckning det litterära klimatet förändrats tarvar följaktligen vidare diskussion. Och vad menar man med litterärt klimat, för vem av vem till vem...? Vem är man? Senaste tillskottet är till exempel läsplattornas intåg. Hur kommer de att påverka läsningen framgent? Den minskande läsningen bland ungdomar - vart leder den? Är den bilden sann eller är det så att ungdomar läser andra sorters texter som återfinns i andra typer av fora?

Boken visar på hur mångsidig litteratur och läsning kan vara och vilken perspektivrikedom den öppnar upp för den som är beredd att offra tid och tankeverksamhet.

Medverkande är i nämnd ordning Sara Danius, Birgit Munkhammar, Anders Olsson och Lars Gustafsson.

Redaktörer är Daniel Birnbaum och Leif Zern och boken ingår i serien Bonnier Essä
F.